Μέχρι και πριν λίγα χρόνια δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα υπήρχαν τόσες επιλογές ροφημάτων για να συνοδεύουν τα δημητριακά μας! Αντιθέτως, το αγελαδινό γάλα έπαιζε ρόλο πρωταγωνιστή στα πρωινά μας γεύματα, στις παρασκευές γλυκών και αλμυρών πιάτων κι όχι μόνο! Επομένως, γιατί να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να προτιμήσουμε ένα φυτικό σκεύασμα;
Γιατί να τα επιλέξω;
Το κάθε φυτικό ρόφημα, φυσικά, είναι διαφορετικό από το άλλο. Μοιράζονται, ωστόσο, και κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Κατ’ αρχάς, είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες – περίπου 60 θερμίδες ανά φλιτζάνι – άρα μπορούν να φανούν οφέλιμα σε μία προσπάθεια μείωσης βάρους. Ακόμη, δεν περιέχουν λακτόζη, έναν δισακχαρίτη στον οποίο πολλοί άνθρωποι – ιδιαίτερα αυτοί που ανήκουν στις Μεσογειακές χώρες – εμφανίζουν δυσανεξία. Επιπλέον, καλό είναι να αναφέρουμε πως η αποχή από το αγελαδινό γάλα και η προτίμηση των φυτικών ροφημάτων αποτελεί και ηθική επιλογή για πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προβληματίζονται για τις συνθήκες μαζικής παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος.
Επειδή μπορούν να βρεθούν σε πολλές εκδοχές τους, με διαφορετικές συσκευασίες και διατροφικά στοιχεία, ας έχουμε πάντα στο νου μας ότι είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ροφήματα χωρίς προστιθέμενη ζάχαρη ή αλλιώς «unsweetened»!
Γάλα αμυγδάλου
Το γάλα αμυγδάλου παρασκευάζεται από αμύγδαλα και νερό ενώ μπορεί να περιέχει και κάποιους πηκτικούς παράγοντες ώστε η υφή του να πλησιάζει περισσότερο αυτή του γάλακτος. Βέβαια, αν έχεις αλλεργία σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, καλύτερα να το αποφύγεις!
Εφόσον δεν περιέχουν ζάχαρη, τα ροφήματα αμυγδάλου έχουν πολύ λίγες θερμίδες, περίπου 20-40 θερμίδες /100ml. Διαθέτουν περίπου 0,5-1γρ σακχάρων, 2-3γρ λιπιδίων και 0,5-1γρ πρωτεΐνης. Έτσι, παρ’ όλο που τα αμύγδαλα αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, δεν ισχύει το ίδιο και για τα ροφήματα αμυγδάλου. Συχνά, όμως, εμπλουτίζονται σε ασβέστιο ή σε λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η Α και η D.
Γάλα σόγιας
Το γάλα σόγιας παρασκευάζεται από τα φασόλια σόγιας (soya beans) και νερό! Όπως και άλλα φυτικά γάλατα, ενδέχεται να περιέχει πηκτικούς παράγοντες για καλύτερη εμφάνιση. Φυσικά, η σόγια είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο, γι’ αυτό καλό είναι να το προσέχει κάποιος ο οποίος παρουσιάζει αλλεργίες και σε άλλα τρόφιμα!
Αποδίδει περίπου 40-50 θερμίδες/ 100ml, ενώ σε αυτή την ποσότητα περιέχει περίπου 2,5γρ σακχάρων, 1,5-2γρ λιπιδίων και 3γρ πρωτεΐνης. Αυτό, καθιστά το γάλα σόγιας άξιο ανταγωνιστή του ζωικού γάλακτος χάρη στα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης που διαθέτει φυσικά. Σε αντίθεση με το γάλα, είναι πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και είναι πλούσιο σε κάλιο και ασβέστιο!
Γάλα ρυζιού
Το γάλα ρυζιού, όπως και τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα, φτιάχνεται από νερό και την πρώτη ύλη, δηλαδή το ρύζι. Αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή και για εκείνους που εμφανίζουν αλλεργία στη σόγια και τους ξηρούς καρπούς αλλά θέλουν να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό ρόφημα γάλακτος!
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (12γρ/100ml) και αποδίδει αρκετή ενέργεια, δηλαδή περίπου 60 θερμίδες ανά 100ml. Η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι πολύ χαμηλή (περίπου 1γρ/ 100ml) ενώ διαθέτει λιγότερο από 1γρ πρωτεΐνης/ 100ml. Όπως και τα υπόλοιπα υποκατάστατα γάλακτος, μπορεί να εμπλουτιστεί σε πρωτεΐνη και βιταμίνες. Ωστόσο, το ρύζι έχει συστηματικά κατηγορηθεί για την υψηλή του περιεκτικότητα σε αρσενικό, ένα βαρύ μέταλλο που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να φανεί τοξικό για τον οργανισμό. Έτσι, προτείνεται να αποφεύγεται η συστηματική κατανάλωση ρυζιού και προϊόντων αυτού, ιδιαίτερα από παιδιά και εγκυμονούσες γυναίκες, και να προτιμάται να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή!
Γάλα καρύδας
Τέλος, ένα ακόμη ιδιαίτερα δημοφιλές υποκατάστατο γάλακτος είναι το ρόφημα καρύδας! Παράγεται από τη σάρκα του καρπού της καρύδας και νερό ενώ έχει ιδιαίτερα αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπίδια. Συγκεκριμένα, αποδίδει περίπου 40-60 θερμίδες/ 100ml, 3-4γρ κορεσμένων λιπιδίων, 2γρ σακχάρων και λιγότερο από 1γρ πρωτεΐνης.
Προσοχή, όμως! Μην το μπερδέψεις με το γάλα καρύδας που βρίσκεται σε μορφή κονσέρβας, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως σε μαγειρικές παρασκευές. Το δεύτερο είναι σαφώς πιο πυκνό θερμιδικά και πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά ενώ το ρόφημα καρύδας αποτελεί την «αραιωμένη» του εκδοχή.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι να στραφούμε σε περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον και τα ζώα επιλογές τροφίμων! Ωστόσο, εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το γαστρεντερικό σας σύστημα, καλό είναι να ελέγχετε τα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας! Τα φυτικά ροφήματα γάλακτος, όπως και πολλά άλλα προϊόντα (π.χ. παγωτό), μπορεί να περιέχουν καραγενάνη. Η καραγενάνη είναι ένας δισακχαρίτης που συχνά χρησιμοποιείται για τις πηκτικές της ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σε κάποια άτομα γαστρεντερική δυσφορία.
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να αποφασίσετε ποιό είναι το πιο κατάλληλο, για εσάς, φυτικό ρόφημα και την επόμενη φορά να προτιμήσετε με περισσότερη σιγουριά κάποιο προϊόν από τα ράφια του σούπερ μάρκετ!