Ένα νέο φάρμακο για την παχυσαρκία εγκρίθηκε και κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγορά.
Η δραστική ουσία «λορκασερίνη» αποτελεί το συστατικο του νέου φάρμακου απώλειας βάρους που εγκρίθηκε και κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2013. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αγοράζουν κατόπιν συνταγογράφησης. Το χάπι προορίζεται για άτομα παχύσαρκα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >30) και υπέρβαρα (με ΔΜΣ >27), τα οποία υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης τύπου 2 ή υψηλή χοληστερόλη.
Όπως άλλα φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη στην αμερικανική αγορά, επιδρά στην ψυχολογία του ατόμου. Η λορκασερίνη μειώνει τη πρόσληψη τροφής μέσω εκλεκτικής ενεργοποίησης των υποδοχέων της σεροτονίνης, ορμόνης που επηρεάζει την όρεξη . Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η κατασκευή του νέου φαρμάκου υπόσχεται την άμεση απώλεια βάρους για τον καταναλωτή, εμποδίζοντας τα σήματα της πείνας να φτάσουν στον εγκέφαλο.
Σε πειράματα που διενεργήθηκαν με τη συμμετοχή μη διαβητικών ασθενών, παρατηρήθηκε ότι το 35% από εκείνους που λάμβαναν το συγκεκριμένο φάρμακο, ακολουθώντας παράλληλα διατροφικές οδηγίες, σημείωσαν διπλάσια απώλεια βάρους από όσους δεν το λάμβαναν. Ωστόσο, μετά το πέρας των πειραμάτων, όλοι οι άνθρωποι έτειναν να επανέλθουν στο πρότερο βάρος τους. Αναδύεται, λοιπόν, το ερώτημα κατά πόσον η απλή λήψη ενός φαρμάκου αρκεί αφ’ εαυτής για να παρατηρηθεί αξιόλογη και μόνιμη μείωση του βάρους των ανθρώπων, μια κι εκείνο που φαίνεται να προκαλεί στην πραγματικότητα το εν λόγω φάρμακο δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον ελεγχόμενο και προσωρινό κατευνασμό της πείνας των υποκειμένων.
Μία ακόμα παράμετρος που πρέπει να προσεχθεί σχετίζεται με τις οργανικές παρενέργειες που συνοδεύουν την πρόσληψη φαρμάκων όπως της λορκασερίνης. Ήδη μελέτες κι ανακοινώσεις από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια παρουσιάζουν τους σοβαρούς κινδύνους που ενδέχεται να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό από το συγκεκριμένο φάρμακο, σωματικού ή ακόμα και ψυχολογικού τύπου (κεφαλαλγία, ναυτία-ζάλη, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, αλλαγή συμπεριφοράς, σκέψεις αυτοκτονίας ). Συνεπώς, όσοι ενδιαφέρονται να χάσουν βάρους με τη βοήθεια κάποιου φαρμάκου θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητούν τη γνώμη ειδικού πριν προχωρήσουν σε αυθαίρετες ενέργειες.
Αν, όμως, τα φάρμακα ενέχουν τόσο σοβαρούς κινδύνους για το ανθρώπινο σώμα και την ανθρώπινη ψυχή, ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να ελέγξει κανείς το βάρος του; Μα, φυσικά, αυτό το οποίο συνιστούν κι επαναλαμβάνουν διαρκώς ειδικοί διατροφολόγοι και γιατροί: Ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Παρότι υπάρχουν όντως φάρμακα που είναι σε θέση να συνεπικουρήσουν τη δίαιτα των ανθρώπων, αυτό θα πρέπει να γίνεται σε ειδικές περιστάσεις ύστερα από την καθοδήγηση του γιατρού.