Ο όρος FODMAPS αναφέρεται σε συγκεκριμένους ζυμώσιμους υδατάνθρακες, ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες. Με τη δίαιτα FODMAPs περιορίζονται οι παραπάνω υδατάνθρακες, οι οποίοι δεν απορροφώνται επαρκώς, αυξάνουν την ποσότητα νερού στο έντερο και την παραγωγή αερίων και προκαλούν κατ’ αυτόν τον τρόπο διάρροια ή δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, ναυτία και κοιλιακό άλγος.
Ποια τρόφιμα περιορίζονται;
Οι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες που αναφέρθηκαν βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, κάποια όσπρια, καθώς και σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα. Πιο αναλυτικά, πλούσια σε FODMAPs είναι τα περισσότερα γαλακτοκομικά, κάποια φρούτα (π.χ. μήλο, αχλάδι, καρπούζι, κεράσι, ροδάκινο), ορισμένα λαχανικά (π.χ. αγκινάρες, λάχανο, σπαράγγια, μανιτάρια, κρεμμύδια, σκόρδα), δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι), τα περισσότερα όσπρια και μερικές γλυκαντικές ουσίες (όπως μέλι και τεχνητά γλυκαντικά).
Σε ποιους απευθύνεται;
Μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs έχει φανεί ότι μπορεί να ανακουφίσει από τα γαστρεντερικά συμπτώματα (φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό άλγος κ.λπ.) τόσο ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου όσο και τον γενικό πληθυσμό.
Πόσο χρόνο εφαρμόζεται η δίαιτα FODMAP;
Η δίαιτα FODMAP περιλαμβάνει 3 στάδια με ορισμένη χρονική διάρκεια:
1. Δίαιτα χαμηλή σε FODMAP για 2-6 εβδομάδες, όπου απομακρύνονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP.
2. Σταδιακή επανεισαγωγή τροφίμων για μια περίοδο 8-12 εβδομάδων με εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο,
3. Εξατομίκευση διαιτολογίου με σκοπό την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
Επειδή η διατροφή αυτή είναι αρκετά αυστηρή και κάθε περιστατικό παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου διαιτολόγου. Επίσης, η δίαιτα δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 6 εβδομάδες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις ή ανισορροπία των βακτηρίων του γαστρεντερικού.