Η απόφαση πάρθηκε. Τα περιττά κιλά θα πρέπει να φύγουν.
Κι ενώ έχουν γίνει αλλάγες στη ποιότητα της διατροφής προς το καλύτερο και η φυσική δραστηριότητα έχει αυξηθεί, το βάρος στη ζυγαριά δεν δείχνει να μειώνεται σημαντικά. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο ; Μήπως αποτελείτε την εξαίρεση στον κανόνα και υπάρχει κάποιο μεταβολικό/ορμονολογικό πρόβλημα που σας εμποδίζει να αποκτήσετε το ιδανικό βάρος για το σώμα σας ;
Η απόφαση πάρθηκε. Τα περιττά κιλά θα πρέπει να φύγουν. Κι ενώ έχουν γίνει αλλάγες στη ποιότητα της διατροφής προς το καλύτερο και η φυσική δραστηριότητα έχει αυξηθεί, το βάρος στη ζυγαριά δεν δείχνει να μειώνεται σημαντικά.
Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Μήπως αποτελείτε την εξαίρεση στον κανόνα και υπάρχει κάποιο μεταβολικό/ορμονολογικό πρόβλημα που σας εμποδίζει να αποκτήσετε το ιδανικό βάρος για το σώμα σας;
Οι πιθανότητες να συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι μικρότερες απ ότι νομίζετε. Το πιο πιθανόν είναι να κάνετε κάποιο απο τα παρακάτω λάθη:
<p”>Ο στόχος βάρους που έχετε θέσει στον εαυτό σας δεν είναι ρεαλιστικός και ενώ προσπαθέιτε μάταια να τον φτάσετε, η ψυχολογία σας επηρεάζεται αρνητικά. Οι υπερβολικές απαιτήσεις που μπορεί να έχετε απο το σώμα σας ίσως ξεπερνούν τις προσωπικές σας αντοχές την δεδομένη στιγμή ή βρίσκονται στην πραγματικότητα κάτω απο το όριο του φυσιολογικού σας βάρους. Θυμηθείτε ότι για το κάθε σώμα υπάρχει ένα εύρος φυσιολογικού βάρους και ότι το σημαντικότερο είναι να είστε και να παραμείνετε μέσα σ αυτό το εύρος και όχι να φτάσετε κατ ανάγκη ένα συγκεκριμένο νούμερο.
Ζυγίζεστε καθημερινά ή και αρκετές φορές την ημέρα με αποτέλεσμα να έχετε λανθασμένη εντύπωση για τους καρπούς που μπορεί να αποδώσει η προσπάθειά σας. Απογοητεύεστε ή υπεκτιμάστε το βραχυπρόσθεσμο νούμερο της ζυγαριάς και προσαρμόζετε την διατροφή σας ανάλογα, υποθάλπτοντας έτσι το μακρυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Σε συνδιασμό με την επιθυμία για μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά διατροφικά λάθη και τελικά εγκατάληψη της προσπάθειας.
Ως απόρροια της επιθυμίας για γρήγορα, θεαματικά αποτελέσματα, καταλήγετε να στερείστε υπερβολικά και να μην καλύπετε τις διατροφικές σας ανάγκες. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας συνήθως σας ωθεί στο να ακολουθείτε ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα κάποιες μέρες και να κάνετε υπερβολές τις υπόλοιπες.
Μπορεί να έχετε υπολογίσει μέχρι και την τελευταία θερμίδα των γευμάτων που τρώτε αλλά «κρυμμένη» ενέργεια υπάρχει και σε αρκετά ποτά που πίνετε μέσα στην ημέρα. Ποτά όπως χυμοί, αναψυκτικά, μιλκσεϊκ, παρασκευάσματα καφέ, ροφήματα σοκολάτας, αλκοόλ κ α μπορούν να εκτροχιάσουν την θερμιδική σας πρόσληψη.
Αφού γυμνάζεστε παραπάνω απο ότι στο παρελθόν, σίγουρα μπορείτε να είστε και πιο επιεικείς με την διατροφή σας, σωστά; Λάθος. Έρευνες έχουν αναδείξει ότι τείνουμε να υπερεκτιμούμε την θερμιδική απώλεια που μπορούμε να επιτύχουμε σε ένα πρόγραμμα άθλησης.Μην ξεχνάτε ότι οι θερμιδικές απώλειες που αναγράφονται στα μηχανήματα γυμναστηρίου ή πίνακες αθλημάτων είναι κατα προσέγγιση και βασίζονται σε μέσους όρους θερμιδικών απωλειών ανα άθλημα και όχι στην προσωπική σας θερμιδική απώλεια.