Η πανδημία του νέου κορονοϊού και ο κατ’ οίκον εγκλεισμός έχει επηρεάσει τους περισσότερους ανθρώπους και προκαλεί όλο και περισσότερο άγχος και ανησυχία.
Τέτοιου είδους συναισθήματα προκαλούν συχνά αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά και οδηγούν στην αυξημένη πρόσληψη φαγητού και πιο συγκεκριμένα ανθυγιεινών και πρόχειρων τροφίμων.
Ως συναισθηματικό φαγητό ονομάζουμε αυτήν την υπερκατανάλωση τροφής με σκοπό να μετριαστούν τα αρνητικά ψυχολογικά συναισθήματα, όπως του στρες, του θυμού και της αβεβαιότητας. Όμως, το «συναισθηματικό» φαγητό μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε αίσθημα ενοχής και σε αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς να απαλύνει τα αρχικά αρνητικά συναισθήματα.
Για τον λόγο αυτόν, είναι σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίζουμε την πραγματική από την «συναισθηματική» πείνα και να ελέγχουμε την έντονη επιθυμία μας για φαγητό.
Με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας αποφεύγοντας το συναισθηματικό φαγητό;
• Φροντίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά 3 κύρια γεύματα και 2 σνακ, ώστε να καλύπτουμε την πραγματική, βιολογική μας ανάγκη για φαγητό.
• Όταν νιώθουμε άγχος, ανησυχία ή ανία, μπορούμε να ασχοληθούμε με μια ευχάριστη δραστηριότητα αντί να καταφύγουμε στο φαγητό. Για παράδειγμα, μπορούμε να ακούσουμε μουσική, να δούμε μια ταινία, να διαβάσουμε λενα βιβλίο ή να γυμναστούμε.
• Απομακρύνουμε τους πειρασμούς από το σπίτι. Τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά, όπως γλυκά ή αλμυρά σνακ, καλό είναι να μην είναι άμεσα προσβάσιμα. Αν νιώσουμε την ανάγκη για κάτι γλυκό, μπορούμε να επιλέξουμε τρόφιμα, όπως γιαούρτι με μέλι, φρούτο ή ζελέ φρούτων.
• Φροντίζουμε την ενυδάτωσή μας. Πίνουμε αρκετό νερό και φρεσκοστυμμένους φυσικούς χυμούς φρούτων.
• Τέλος, είναι σημαντικό, στην περίπτωση που καταφύγουμε στο φαγητό για να απαλύνουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, να μην νιώσουμε ενοχή και τύψεις, αλλά να συνεχίσουμε να τρεφόμαστε υγιεινά προσπερνώντας αυτό το ξέσπασμα.