Ο μετεωρισμός είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την αυξημένη ύπαρξη και συσσώρευση αερίων στο γαστρεντερικό σύστημα που συνοδεύεται από φούσκωμα στην κοιλιά.
Πού οφείλεται ο μετεωρισμός;
Η αυξημένη παραγωγή αερίων που συνδέεται με την εμφάνιση του μετεωρισμού μπορεί να οφείλεται σε κατάποση αέρα, σε παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ. δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κοιλιοκάκη, κ.α.) ή σε κατανάλωση δύσπεπτων τροφών.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον μετεωρισμό;
Μερικές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από το φούσκωμα και το πρήξιμο της κοιλιάς:
• Περιορίζουμε την κατανάλωση τροφίμων που αυξάνουν την παραγωγή αερίων και προκαλούν μετεωρισμό. Τέτοιες τροφές είναι αυτές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες άπεπτων υδατανθράκων, όπως ορισμένα λαχανικά (π.χ. αγκινάρες, λάχανο, μανιτάρια, κρεμμύδια), όσπρια, κάποια φρούτα (π.χ. αχλάδι, ροδάκινο, πορτοκάλι), δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι), τα περισσότερα γαλακτοκομικά καθώς και τροφές με υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ. σορβιτόλη, φρουκτόζη). Για να αντιμετωπίσουμε τον μετεωρισμό, αφαιρούμε σταδιακά τις τροφές αυτές από τη διατροφή μας και τις επανεντάσσουμε μετά τη βελτίωση του προβλήματος.
• Αποφεύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών με ανθρακικό. Τα ανθρακούχα αναψυκτικά απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ενώ επίσης, τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν επιδεινώνουν το πρόβλημα του μετεωρισμού.
• Αποφεύγουμε τις τσίχλες. Η μάσηση τσίχλας οδηγεί στην κατάποση μεγαλύτερης ποσότητας αέρα που οδηγεί σε συμπτώματα μετεωρισμού, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται.
• Μειώνουμε την πρόσληψη αλατιού. Το νάτριο που περιέχεται στο αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, γι’ αυτό προσπαθούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού. Επίσης, στο μαγείρεμα αντικαθιστούμε το αλάτι με μπαχαρικά.
• Παραμένουμε ενυδατωμένοι. Προσπαθούμε να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υγρών καθημερινά, ώστε να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Η επαρκής πρόσληψη νερού βοηθά στην αντιμετώπιση του μετεωρισμού, καθώς αυξάνει τη διούρηση, βοηθά στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τα νεφρά.
• Καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Προτιμάμε τα μικρά και συχνά γεύματα έναντι των λιγότερων σε αριθμό και μεγαλύτερων σε μέγεθος γευμάτων. Είναι σημαντικό να τρώμε και να πίνουμε αργά, χωρίς άγχος και βιασύνη, ώστε να μειώσουμε την κατάποση αέρα που μπορεί να μας προκαλέσει φούσκωμα και μετεωρισμό.
• Καταναλώνουμε τρόφιμα με προβιοτικά. Αν τα φυσικά βακτήρια του στομάχου δεν είναι σε ισορροπία, μπορεί να επιβραδύνουν την πέψη και να οδηγήσουν σε φούσκωμα. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ωφέλιμοι για την υγεία του εντέρου. Η κατανάλωση μίας μερίδας γιαουρτιού ημερησίως μπορεί έχει θετικές επιδράσεις στην αντιμετώπιση του μετεωρισμού.
• Ο μετεωρισμός μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της δυσανεξίας στη λακτόζη. Στην περίπτωση αυτήν, θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, όπως π.χ. το γάλα.