Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του 21ου αιώνα, με τη συχνότητά της να αυξάνεται συνεχώς σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα περίπου 1 στα 5 παιδιά είναι παχύσαρκο.
Η βασική αιτία της παχυσαρκίας είναι η ενεργειακή ανισορροπία μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνονται και των θερμίδων που καταναλώνονται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παχυσαρκία οφείλεται σε:
• αυξημένη πρόσληψη πυκνών ενεργειακά τροφίμων και
• μειωμένη σωματική δραστηριότητα.
Η μελέτη ToyBox που πραγματοποιήθηκε από τους Ανδρούτσο Ο. και συν. έδειξε ότι ορισμένοι περιγεννητικοί παράγοντες, οι συμπεριφορές των παιδιών που σχετίζονται με το ενεργειακό τους ισοζύγιο (π.χ. η κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ο αυξημένος χρόνος οθόνης, ο μειωμένος χρόνος ενεργού παιχνιδιού) και το υπέρβαρο ή η παχυσαρκία των γονέων ήταν συσχετισμένοι με το υπέρβαρο και την παχυσαρκία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Η παιδική παχυσαρκία έχει τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση ασθενειών όπως:
• Καρδιαγγειακές παθήσεις (κυρίως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια)
• Σακχαρώδη Διαβήτη
• Μυοσκελετικές διαταραχές (ιδίως οστεοαρθρίτιδα )
• Κάποιες μορφές καρκίνου (συμπεριλαμβανομένου του ενδομητρίου, του μαστού, του προστάτη, του ήπατος, του παχέος εντέρου, κ.λπ.).
Επιπλέον, η παιδική παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας, πρόωρου θανάτου και αναπηρίας κατά την ενήλικη ζωή.
Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η παιδική παχυσαρκία, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πρόληψής της. Οι υγιεινές συνήθειες, όπως η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων με αυτήν ασθενειών. Συγκεκριμένα, ο περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης από λιπαρά και σάκχαρα, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, καθώς και οσπρίων και δημητριακών και η συμμετοχή σε καθημερινή σωματική δραστηριότητα, μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά.