Ένα δημητριακό με μεγάλη διατροφική αξία…
Την προηγούμενη δεκαετία γνωρίσαμε τη βρώμη κυρίως μέσα από τα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, τα τελευταία χρόνια ωστόσο η βρώμη έχει ερευνηθεί αρκετά καθώς η διατροφική της αξία είναι πολύτιμη.
Την προηγούμενη δεκαετία γνωρίσαμε τη βρώμη κυρίως μέσα από τα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και αθλητικά συμπληρώματα και στο μυαλό του ευρέως κοινού καταγράφηκε σαν τροφή για “αθλητές & λάτρεις του fitness”. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό το δημητριακό έχει ερευνηθεί αρκετά με αποτέλεσμα να λάβει την προσοχή που του αξίζει καθώς η διατροφική αξία της βρώμης είναι μεγάλη και μπορεί να αναβαθμίσει τα γεύματά μας, αν αποφασίσουμε να τη συμπεριλάβουμε σ ΄αυτά ως συστατικό. Με το πίτυρο βρώμης και την ελάχιστα κατεργασμένη βρώμη να κατέχουν τα πρωτεία σε φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες), το κουάκερ (μερικώς αποφλοιωμένη βρώμη από τη επεξεργασία) δεν στερείται πλεονεκτημάτων σε σχέση με άλλα επεξεργασμένα δημητριακά. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι αν στο κουάκερ έχει προστεθεί επιπλέον ζάχαρη
Μια από τις πιο σημαντικές διαλυτές φυτικές ίνες της βρώμης είναι οι β-γλυκάνες. Έχει βρεθεί ότι αυτές οι ίνες όταν περάσουν από τον πεπτικό σωλήνα διασπώνται και δημιουργούν μια κολλώδη ουσία που παγιδεύει τη χοληστερόλη που υπάρχει στα χολικά υγρά και διευκολύνει την αποβολή της μέσω του εντέρου. Με τον τρόπο αυτό, η χοληστερόλη δεν απορροφάται με τον ίδιο ρυθμό και τα επίπεδά της “κακής” LDL χοληστερόλης στο αίμα παραμένουν σε επιτρεπτά όρια. Οι β-γλυκάνες όμως μπορούν να βοηθήσουν και στον έλεγχο του διαβήτη αφού η προαναφερόμενη κολλώδης ουσία που δημιουργείται καθυστερεί την διαδικασία της πέψης και παρατείνει τον χρόνο απορρόφησης των υδατανθράκων, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλότερη άνοδο του σακχάρου του αίματος μετά από ένα γεύμα.
Μπορεί οι θερμίδες της να τρομάζουν κάποιους που προσπαθούν να χάσουν βάρος (150 kcal σε περίπου 3 κουταλιές της σούπας) αλλά δεν θα έπρεπε. Η πληρότητα που χαρίζει λόγω περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη (6 γρ πρωτεΐνης σε περίπου 3 κουταλιές της σούπας) βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και τελικά στην διαχείριση του βάρους. Επιπρόσθετα, είναι εξαιρετική πηγή μαγγανίου, πολύ καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, θειαμίνης (βιταμίνη Β1) και καλή πηγή ψευδαργύρου, χαλκού και φολικού οξέος.
Η γεύση της είναι κάπως “ουδέτερη” οπότε μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές. Πέρα από τον “κλασσικό” της ρόλο ως γεύμα πρωϊνού με γάλα ή γιαούρτι, μπορεί να αναμειχθεί για να δέσει σάλτσες, να αποτελέσει υγιεινό σνάκ μαζί με ξηρούς καρπούς, να προστεθεί σε κέικ, σε πίτες, σε σούπες και πολλά άλλα.