Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι μία από τις πιο σύγχρονες τάσεις στον τομέα της διατροφής ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πολλούς φανατικούς θαυμαστές!
Πότε προτείνεται να ακολουθήσει κανείς μία δίαιτα #glutenfree;
Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο διατροφής στοχεύει στον αποκλεισμό των τροφών που περιέχουν γλουτένη όπως το σιτάρι , το κριθάρι, η σίκαλη και τα προϊόντα αυτών π.χ. ψωμί . Απευθύνεται κατά βάση σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή από μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη ωστόσο έχει χρησιμοποιηθεί κι από πολλούς με σκοπό την απώλεια βάρους.
Πέρα, όμως, από τα οφέλη που μπορεί να έχει μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, καλό είναι να γνωρίζουμε και κάποιες αρνητικές της όψεις:
Μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη B12, o ψευδάργυρος και άλλες βιταμίνες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα συχνά επιλέγουν επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν τη σήμανση “gluten free” έναντι φρέσκων τροφίμων π.χ. φρούτων και λαχανικών.
Μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Οι βασικές πηγές φυτικών ινών στη διατροφή μας είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ο αποκλεισμός μίας από τις παραπάνω κατηγορίες τροφίμων μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Τα προϊόντα gluten free έχουν σχεδόν τριπλάσιο κόστος από τα ομόλογά τους που περιέχουν γλουτένη.
Ενδέχεται να επηρεάσει την κοινωνικοποίηση του ατόμου καθώς οι περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές περιλαμβάνουν και το φαγητό! Ιδιαίτερα στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί ώστε να μην επιμολυνθεί το φαγητό από άλλες πηγές γλουτένης. Και αυτό, γιατί ακόμη και κάτι τόσο «αθώο» φαινομενικά, μπορεί να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων!
Προτού, λοιπόν, σκεφτούμε να ακολουθήσουμε μία gluten free δίαιτα οφείλουμε να προβληματιστούμε αν τα οφέλη υπερτερούν των συνεπειών! Στην περίπτωση της κοιλιοκάκης η απάντηση είναι πιο προφανής. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, όμως, ίσως να μην αποτελεί ιδανική επιλογή!