Οι υδατάνθρακες είναι 1 από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά, αποδίδοντας 4 θερμίδες ανά 1 γραμμάριο, όπως και οι πρωτεΐνες, ενώ τα λίπη αποδίδουν 9 θερμίδες. Συνεπώς, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες παρέχουν ίδιες θερμίδες στην ίδια ποσότητα. Ωστόσο, οι πρωτεΐνες μας χορταίνουν περισσότερο και για περισσότερη ώρα. Οποιοδήποτε τρόφιμο που αποδίδει θερμίδες, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες θα οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και κατά συνέπεια σε αύξηση του βάρους.
Με τα μέχρι στιγμής ερευνητικά δεδομένα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι τα αναψυκτικά ή κάποιο άλλο τρόφιμο σχετίζονται με την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, καθώς, όπως αναφέρθηκε, η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο.
Είναι αλήθεια ότι στις φακές όπως και σε άλλα όσπρια και σε αρκετά λαχανικά (π.χ. σπανάκι) περιέχονται μεγάλα ποσά σιδήρου. Ο σίδηρος όμως στα φυτικά τρόφιμα βρίσκεται σε μορφή απορροφάτε δύσκολα, έχει δηλαδή χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα. Για την αύξηση της απορρόφησής του από τον οργανισμό μπορούμε να καταναλώσουμε ταυτόχρονα ένα τρόφιμο που να αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C π.χ. μια σαλάτα ή ένα φρούτο. Καλύτερη πηγή σιδήρου (που απορροφάται σε μεγαλύτερο βαθμό) αποτελούν τα διάφορα κρέατα με πρώτο το κόκκινο κρέας και ειδικά το συκώτι.
Η χρήση των τεστ δυσανεξίας δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ, τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι δυσανεξίες σε συστατικά ή τρόφιμα δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους.
Δεν υπάρχουν τρόφιμα, που μειώνουν ή αυξάνουν το σωματικό βάρος από μόνα τους. Η συνολική ποσότητα των τροφίμων και οι θερμίδες, που καταναλώνετε εντός της ημέρας έχουν σημασία. Αν υπερβαίνετε θερμιδικά τις ανάγκες σας, το βάρος σας θα αυξηθεί, ενώ αν καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τις ανάγκες σας, το βάρος θα μειωθεί.
Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας καθώς παρατηρείται απώλεια μυϊκής μάζας, μειωμένη φυσική δραστηριότητα και φυσιολογική γήρανση των μεταβολικών διεργασιών.
Αν και στους ενήλικες η κατανάλωση γάλακτος δεν είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας τους, είναι πολύ θρεπτικό και θεωρείται ως ένα τρόφιμο με σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη μακροζωία. Με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, αν δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος ιατρικός λόγος για την αποφυγή γάλακτος, όπως η πλήρης δυσανεξία στη λακτόζη και η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, δε φαίνεται να υπάρχει λόγος να αποφεύγεται από τη διατροφή του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τις συστάσεις, η γλουτένη θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με κοιλιοκάκη (1-2% του πληθυσμού) ή ευαισθησία στη γλουτένη (6-10% του πληθυσμού).