Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στη διαδικασία απώλειας βάρους είναι να «κολλήσει» η ζυγαριά. Οι περισσότεροι διαιτώμενοι θεωρούν ότι έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμός τους και είτε απογοητεύονται και σταματούν την προσπάθεια είτε προσπαθούν να τον «ξεμπλοκάρουν» δοκιμάζοντας μία ακραία και στερητική δίαιτα.
Πάμε να δούμε όμως που μπορεί να οφείλεται αυτό το «κόλλημα» της ζυγαριάς και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό!
Πολλοί από εμάς αποκλίνουμε σημαντικά από το πλάνο διατροφής θεωρώντας ότι οι μικρές προσθήκες που κάνουμε δεν είναι και τόσο σημαντικές. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να μην μετράει τις ποσότητες του λαδιού στο μαγείρεμα ή στη σαλάτα με αποτέλεσμα να ξεφεύγει αρκετά θερμιδικά.
Κάποιες φορές, το αποτέλεσμα που μας δείχνει η ζυγαριά μπορεί να είναι πλασματικό. Αυτό μπορεί να συμβαίνει στις εξής περιπτώσεις:
-Το χθεσινοβραδινό φαγητό να ήταν πολύ αλμυρό ή να περιείχε πολλούς υδατάνθρακες.
-Να καταναλώσαμε αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ.
-Και μιλώντας αποκλειστικά για τις γυναίκες, λόγω των ορμονών δημιουργείται κατακράτηση με αποτέλεσμα την αύξηση των κιλών στη ζυγαριάσ.
Ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι οι extra θερμίδες που καταναλώνουμε από ποτά, αναψυκτικά ή και χυμούς εμπορίου που δεν μας προσφέρουν τίποτα άλλο, παρά μόνο κενές θερμίδες.
Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε όσο μπορούμε το πρόγραμμα σε καθημερινή βάση, ή ακόμα κι αν ξεφύγουμε, να προσπαθούμε να το περιορίσουμε σε μία και όχι δύο ημέρες την εβδομάδα.
Είναι πολύ βοηθητικό να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα άσκησης που να περιλαμβάνει και ασκήσεις ενδυνάμωσης, καθώς βελτιώνουν τον μεταβολισμό μας, γεγονός που βοηθάει πολύ στο να «ξεκολλήσει» η ζυγαριά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δεν κοιμούνται ποιοτικά παρουσιάζουν αυξημένη όρεξη για φαγητό την επόμενη ημέρα. Μακροπρόθεσμα επίσης, ο μη ποιοτικός ύπνος έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση παχυσαρκίας.