Η παιδική ηλικία και αργότερα η εφηβεία είναι δύο βασικοί σταθμοί για την ανάπτυξη του οργανισμού μας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή του παιδιού μας εκείνη την περίοδο, να του προσφέρουμε ποικιλία σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας και να μην αποκλείουμε ολόκληρες ομάδες τροφίμων.
Ποια είναι λοιπόν τα κύρια σημεία που πρέπει να εστιάσουμε;
Πρωινό: Είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπεται το πρωινό γεύμα. Πληθώρα μελετών έχουν δείξει την σημασία του πρωινού στην καλύτερη απόδοση στο σχολείο.
Φρούτα & Λαχανικά: Συνιστάται η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
Γαλακτοκομικά: Χρειαζόμαστε 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί). Προσπαθούμε όμως να μην το παρακάνουμε γιατί μπορεί να προκύψουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Μικρά & συχνά γεύματα: Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη μικρών και συχνών γευμάτων, καθώς εκτός του ότι προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό, βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου.
Πρωτεΐνη: Είναι απαραίτητες για την σύνθεση των μυών. Πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα και να εντάσσουμε πιο συχνά άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως το ψάρι, τα αυγά, τα όσπρια και το λευκό κρέας.
Προϊόντα ολικής άλεσης: Το διαιτολόγιο ενός παιδιού πρέπει να αποτελείται από μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων καθώς είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό. Επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη & αλάτι: Αποφεύγουμε να έχουμε στο σπίτι μας πατατάκια, σοκολάτες, πίτσα, αναψυκτικά κλπ. εφόσον είναι πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι και δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό μας.
Νερό: Η επαρκής πρόσληψη νερού έχει σημαντικό ρόλο στη νευρολογική και συναισθηματική κατάσταση του παιδιού. Έχει φανεί ότι ακόμη και μία ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.