Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο εμφανίζει γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, πόνο στην κοιλιακή χώρα και διάρροια ύστερα από κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν λακτόζη. Η κατάσταση αυτή προκύπτει από την μειωμένη παραγωγή του ενζύμου λακτάση, το οποίο διασπά τη λακτόζη σε μία πιο απλή μορφή για να μπορεί να απορροφηθεί από το έντερο του οργανισμού μας. Ο
οργανισμός του κάθε ανθρώπου παράγει διαφορετική ποσότητα λακτάσης και παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία από άλλα άτομα. Ωστόσο, η ολοκληρωτική έλλειψη του ενζύμου είναι σχεδόν απίθανη. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι αρκετά συχνή, καθώς περίπου το 75% του πληθυσμού την εμφανίζει.
Ποια η διαιτητική αντιμετώπιση της δυσανεξίας της λακτόζης;
Τα άτομα καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση των τροφίμων που περιέχουν λακτόζη και να τα αντικαταστήσουν με άλλες πηγές, έτσι ώστε να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά. Να σημειωθεί πως η αντιμετώπιση της δυσανεξίας της λακτόζης απαιτεί εξατομίκευση. Το άτομο θα πρέπει να παρατηρήσει ποια είναι η ποσότητα των τροφίμων που περιέχουν λακτόζη δεν του προκαλούν συμπτώματα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα στο εμπόριο που δεν περιέχουν λακτόζη.
Ποια τρόφιμα περιέχουν λακτόζη;
Η λακτόζη εμπεριέχεται κυρίως στα γαλακτοκομικά, όπως είναι το φρέσκο γάλα, ενώ το γιαούρτι και τα τυριά έχουν φανεί να περιέχουν λιγότερη ποσότητα, λόγω της επεξεργασίας που υπόκεινται τα δύο αυτά τρόφιμα. Επιπρόσθετα, το τυρί μπορεί να αντικατασταθεί με το τόφου, που προέρχεται από γάλα σόγιας και δεν περιέχει καθόλου λακτόζη. Τα γαλακτοκομικά ωστόσο, δεν είναι τα μόνα που περιέχουν λακτόζη! Η μαργαρίνη, η οποία πέρα από τα καλά λιπαρά που της προσφέρει, μπορεί να περιέχει και μικρή ποσότητα λακτόζης. Επομένως, πέρα από τις φανερές πηγές λακτόζης, είναι σημαντικό τα άτομα να εκπαιδεύονται να διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων σχετικά με τα συστατικά που περιέχονται, καθώς και την ποσότητα που μπορεί να έχουν. Η ένδειξη «χωρίς λακτόζη» πάνω στα διάφορα προϊόντα του εμπορίου είναι σημαντική για τα άτομα που δεν ανέχονται καθόλου τη λακτόζη στη διατροφή τους.