Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η μη επίτευξη εγκυμοσύνης μετά από 1 χρόνο συστηματικών προσπαθειών. Στην Ελλάδα το ποσοστό υπογονιμότητας είναι αρκετά υψηλό, 18% έναντι 13% των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Εκτός γνωστών παθολογικών αιτιών υπογονιμότητας, οι μεταβολές του σωματικού βάρους της γυναίκας συνδυάζονται με διαταραχές της λειτουργίας του αναπαραγωγικού της συστήματος, ενώ έμμεσα η παχυσαρκία μπορεί να συμβάλει στην υπογονιμότητα μέσω άλλων παθήσεων όπως π.χ. το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Οι γυναίκες με υπερβαρότητα ή παχυσαρκία και καθιστικό τρόπο ζωής εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά υπογονιμότητας συγκριτικά με γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους. Σύμφωνα με τις μελέτες, οι διατροφικοί παράγοντες που αυξάνουν την υπογονιμότητα στους άντρες είναι η χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών, λευκού κρέατος και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από ψάρια.
Μελέτες κατέδειξαν πως για τη μείωση του κινδύνου υπογονιμότητας σε γυναίκες βοηθούν τα εξής:
Παράλληλα, οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται ότι μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, τροφίμων, δηλαδή πλούσιων σε διαιτητικές ίνες, βιταμίνες, φυτοχημικά και ιχνοστοιχεία, φαίνεται ότι ωφελεί σημαντικά τη διαδικασία. Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (π.χ. μοσχαριού, χοιρινού, αρνιού κλπ.) έχει συσχετιστεί με αρνητικά αποτελέσματα στη εξωσωματική γονιμοποίηση.
Είναι γεγονός, ότι πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα κατέδειξε τη σημασία της προσκόλλησης στη Μεσογειακή δίαιτα από άνδρες και γυναίκες, που συμμετείχαν στη διαδικασία της εξωσωματικής. Το σύνολο των συστατικών και των τροφίμων της Μεσογειακής δίαιτας (και όχι απαραίτητα μεμονωμένα τρόφιμα) φαίνεται να ασκούν θετικές επιδράσεις σε δείκτες ποιότητας σπέρματος του άνδρα, στη γονιμότητα της γυναίκας, καθώς και στην αύξηση της πιθανότητας επιτυχημένης σύλληψης κατά την εξωσωματική.