Το ενδιαφέρον των επιστημών κίνησε πριν λίγες μέρες περίληψη μιας έρευνας που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας, η οποία αναφέρθηκε στη συσχέτιση του καρδιαγγειακού κίνδυνου με τη διαλειμματική νηστεία τύπου 16:8. Η συγκεκριμένη διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνει σίτιση για 8 ώρες την ημέρα και 16 ώρες νηστείας. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αυτή κατέδειξε πως η διαλειμματική νηστεία τύπου 16:8 για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει κατά 91% τον κίνδυνο καρδιοαγγειακού επεισοδίου.
Τι ισχύει όμως;
Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, η διαλειμματική νηστεία είναι εξίσου αποτελεσματική όσο και μια ισοθερμιδική δίαιτα απώλειας βάρους, με θετική επίσης επίδραση σε διάφορους δείκτες υγείας όπως μείωση αρτηριακής πίεσης, έλεγχος επιπέδων σακχάρου στο αίμα κ.ά. Άγνωστο παρέμενε ωστόσο η μακροχρόνια επίδραση της δίαιτας αυτής στην υγεία μας.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη νέα ανακοίνωση της μελέτης, οι συγγράφεις κατέδειξαν πως η διαλειμματική νηστεία τύπου 16:8 είναι αποτελεσματική για βραχύ χρονικό διάστημα, και πιο συγκεκριμένα έως και ένα χρόνο, ενώ η μακροχρόνια προσκόλληση σε ένα τέτοιο πρότυπο, κατά μέσο όρο παρακολούθησης 8 χρόνια, σχετίζεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Είναι γεγονός πως στη διαιτολογική πράξη, οι επιστήμονες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι δεν συστήνουν τη διαλειμματική νηστεία τύπου 16:8 ως μόνιμο τρόπο ζωής. Αντίθετα, η διαλειμματική νηστεία 16:8 χρησιμοποιείται ως μέρος εξατομικευμένης προσέγγισης σε άτομα που μπορούν να την υποστηρίξουν, με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο απώλειας βάρους όσο κι αυξημένης συμμόρφωσης στο διαιτητικό πλάνο.
Τι σημαίνει αυτή η ανακοίνωση; Υπάρχουν περιορισμοί;
Να διευκρινίσουμε πως δεν πρόκειται για μία δημοσιευμένη μελέτη, αλλά για μια ανακοίνωση σε ένα συνέδριο. Δεν έχει ακόμα δηλαδή δημοσιευτεί σε επίσημο περιοδικό ώστε να μπορούμε επιστημονικά να την κρίνουμε. Επίσης, οι ίδιοι οι συγγράφεις επισήμαναν ότι από 20.000 άτομα μόνο τα 414 ουσιαστικά ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία και αυτά τα άτομα ήταν χαμηλής εκπαίδευσης, νεότερης ηλικίας, με περιορισμένη πρόσβαση σε φαγητό και με τάση να καπνίζουν περισσότερο. Ακόμη, οι ίδιοι οι συγγράφεις τονίζουν πως από αυτή την ανακοίνωση δεν προκύπτει ότι η διαλειμματική νηστεία τύπου 16:8 προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακού επεισοδίου κατά 91%. Δείχνει μια σχέση και μόνο, δηλαδή αυτοί που έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο συμβαίνει και να ακολουθούν το συγκεκριμένο πλάνο διατροφής.
Συμπερασματικά, η επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική γι’ αυτά τα αποτελέσματα, αναμένοντας την μελέτη δημοσιευμένη σε έγκριτο περιοδικό ώστε να γίνει η επιστημονική κριτική.